Domaining: Как стои въпросът с четирибуквените .com домейни.

Какво представляват четири буквените домейни? Имат ли бъдеще или са спекулация за печелене на бързи пари. Как да познаем дали един четири буквен домейн е ценен.

Много мистерия е свързана с четири буквените .com домейни, или както са по-известни LLLL.com. Сами можете да изчислите какъв е ограничения брой четири буквени домейни, те с времето стават все по-голяма рядкост и по-трудно достъпни. Както всяко нещо ограничено в количество, но не и в търсене, те имат своята цена. В момента поради неблагоприятната финансова ситуация цената им е драстично паднала в сравнение с предходните години, но пазарът им е все още добър и има тенденция цената им да върви на горе.


Къде е уловката тук?

Като всяко нещо, което звучи твърде добре на пръв поглед и тук разбира се има уловка. Ако по някакво чудо сте успели да се сдобиете с четири буквен com, то е много важно да узнаете дали той има някаква стойност.

Кoи четири буквени домейни са ценни?

Разбира се, ако притежавате смислен четири буквен домейн, като например word или site, цифрата за която си мислите е с доста нули, и все пак смислените четири буквените com домейни отдавна са изкупени. Много по-вероятно е, ако въобще успеете да намерите такъв, той да бъде просто комбинация от букви, без особен смисъл.

Ето и някои от важните фактора, които трябва да имате предвид когато се опитвате да определите ценен ли е един четири буквен домейн.

  1. Буквите които домейнът съдържа – има добри и лоши букви
  2. Разположението на гласни и съгласни в домейна
  3. Домейни акроними – много компании използват акроними т.е. първите букви от четирите думи служещи за наименование на фирмата
  4. Реален пейдж ранг
  5. Естествено генериран трафик

В средите на домейнерите има спекулации относно прогнозите за LLLL.com някои казват, че те нямат бъдеще, поради пълната безсмисленост на разположението на буквите, докато други поддържат идеята за все по-увеличаващата им се стойност поради все по-лимитираните възможности за регистриране на къси смислени домейни и дори забелязват тенденция за повишаване на цените на 5 буквените TLDs.

This entry was posted in Domaining and tagged . Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *