Domaining: Добри и лоши букви в четири буквените домейни

Как се определят добрите и лоши букви в четири буквените домейни. Има ли значение тяхното разположение и смисъл, когато купуваме и продаваме домейн.

Много домейнери биха ви казали, че четири буквените домейни са прекрасна възможност за бързо печелене на пари, но как да разберете дали е така. Един от основните фактори за оценяване на един четири буквен домейн са буквите които той съдържа. Колкото и не логично да звучи на пръв поглед, при оценката на четири буквените домейни има добри и лоши букви.Най-ценните четири буквени домейни разбира се са домейни съдържащи смислени думи, като door.com или room.com, но тези домейни отдавна са изкупени и цените им достигат астрономични суми. Вече е трудно да се купи дори четири буквен домейн без смисъл. Тези домейни се оценяват според качеството на буквите които съдържат.

Добри или премиум букви: a b c d e f g h i l m n o p r s t

Неутрални букви: j k u v w

Лоши букви: q x y z

Най-ценни разбира се са домейните съдържащи само добри букви, като ги следват тези с комбинация от добри и неутрални букви. Домейни съдържащи само лоши букви обикновено се котират най-ниско.

Особено значение има и разположението на гласни и съгласни. Например комбинацията от съгласна, гласна, съгласна, гласна се смята за най-ценна по простата причина, че повечето букви в тази комбинация биха били лесни за произнасяне и приличат на думи. Например kofa.com или miso.com. Следващата комбинация е гласна, съгласна, гласна, съгласна думи като opak.com или arom.com, сравнително лесни за произнасяне в повечето комбинации. Следва комбинацията съгласна, гласна, гласна, съгласна и последна се подрежда гласна, съгласна, съгласна, гласна.

Разбира се, в зависимост от езика добрите и лоши букви могат да варират. Някои от рядко използваните в европейските езици букви са много популярни на мандарин например.

В действителност цената на всеки домейн зависи от крайния купувач. Ако имате домейн който е акроним или съкращение значещо нещо, дори да съдържа основно лоши букви, той най-вероятно ще се продаде скъпо. Всичко зависи от това дали можете да намерите правилния клиент.

This entry was posted in Domaining. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *